BANER
   

Beczki dębowe na wino, kapuste, wazony, wiaderka, skopie, wanny, antałki

 

Wszystkie wyroby produkowane są w sposób tradycyjny, całkowicie ekologiczny, zgodny ze sztuką bednarską.

Klepki użyte do produkcji wyrobów są wykonane z drewna dębowego (tylko starodrzewie) pozbawionego biela, sezonowanego na wolnym powietrzu przez okres 3 lat. Aby w beczce przeznaczonej do wina, alkoholi mogły zachodzić prawidłowo procesy leżakowania wina musi być wykonana w sposób, który umożliwi oddychanie drewna. W beczkach dębowych wino starzeje się lepiej i szybciej niż w balonach szklanych gdyż przez pory drewna (słoje) przenika w bardzo powolnym tempie powietrze powodujące z biegiem czasu wytwarzanie substancji aromatycznych tworzących bukiet wina. Produkowane w moim warsztacie beczki w pełni nadają się do przechowywania i sezonowania w nich alkoholi.

WYPALANIE

Beczki z przeznaczeniem do sezonowania są wewnątrz wypalane drewnem dębowym. Jest to stara technologia. bardzo pracochłonna ale zapewnia prawidłowe oddychanie sezonowanych w nich win, alkoholi.

WOSKOWANIE BECZEK

Wszystkie moje beczki z przeznaczeniem do sezonowania wina, alkoholi są z zewnątrz wykańczane naturalnym pszczelim woskiem. Jest to czynność bardzo trudna technologicznie ale umożliwiająca drewnu oddychanie i nadaje mu naturalny wygląd. W przeciwieństwie do lakierów, bejc i olejów nie wpływa negatywnie na smak i jakość sezonowanych alkoholi

OKUCIE BECZKI

Drewno w prawidłowo wykonanym antałku umożliwia dyfuzję powietrza co powoduje bardzo szybkie rdzewienie czarnej obręczy. Aby temu zapobiec, do okuwania używam stali cynkowanej, galwanizowanej na kolor złoty oraz nierdzewnej. Obręcze na beczki wciskane są profesjonalną prasą, co gwarantuje solidne wykonanie.

Wyroby produkowane są z drewna dębowego sezonowanego na wolnym powietrzu.

Następnie z wysuszonych bali wycinane są klepki

Po obrobieniu klepek, dopasowaniu i złożeniu wachlarzy, korpusy beczek są gięte przez wypalanie drewnem dębowym

Zgięte beczki poddaje się szlifowaniu, zakładaniu denek i zakuwaniu obręczami ocynkowanymi stałymi i grubości od 2-3 mm.




Podczas produkcji beczek nie używamy żadnych środków chemicznych , które mogłyby wpłynąć na jakość przechowywanych w nich produktów. Nasze beczki spełniają wszystkie normy do leżakowania wina.